Select Page

Leestijd 5 min.
Geschreven door Juliette Frederiks.

Bonje over…een fiets in India?! Skatende Soedische vrouwen en een Israëlische live kill. In Horen, Zien & Zwijgen vertelt één Koekepeer wekelijks iets opmerkelijks wat hij of zij heeft gehoord, gezien, maar ook iets dat we misschien liever niet hadden gezien.

Horen: Politieke bonje over fietsbeeldmerk

Simpele beeld logo’s, ik ben er dol op. Check bijvoorbeeld deze kekke fiets. De afgelopen weken is er in India een vurige battle bezig over dit logo. In de grootste democratie van de wereld heeft elke partij zijn eigen, uitgesproken logo. Dit is naast creatief en cool ook praktisch en noodzakelijk voor de herkenbaarheid want het analfabetisme is hoog in India.

En hierom is Akhilesh Yadav, premier in Uttar Pradesh, een van de grootste deelstaten in India, behoorlijk woedend. Yadav beschuldigt zijn bejaarde vader, die ook partijleider van zijn socialistische Samjawadi Partij is, van machtsgeilheid. Een scheuring van hun partij dreigt… Maar wie oh wie krijgt dan het geliefde logo? DE fiets, het krachtig symbool voor de gewone Indiër. De premier wil dit symbool koste wat het kost niet kwijt. Hij is immers bij de vorige verkiezingen de halve deelstaat doorgefietst om zijn programma te promoten.

Terwijl de ruzie over de fiets in India wordt uitgevochten wordt lijkt het me wel wat om de partij-logo’s in Nederland met fietsen of andere toffe beeld logo’s te verfraaien. Hoe kunnen we van iedere politieke partij met een beeldlogo de essentie uitbeelden? Mooi project voor dit weekeind!

samajwadi_party_flag2-01

Zien: vrolijk verzetlied van skatende Saoedische vrouwen.

We blijven in de internationale sferen met deze powervrouwen uit Saoedi-Arabië. Dat land schendt vrouwenrechten: het is bijvoorbeeld het enige land in de wereld waar vrouwen geen rijbewijs kunnen aanvragen. De dappere vrouwen in deze video zie je autorijden, bowlen, skaten, basketballen en plezier maken.

Onder hun traditionele Nikaab dragen ze felle jurken. Met teksten als: ‘’laat god ons bevrijden van alle mannen want ze zorgen voor veel mentale problemen’’ protesteren deze power ladies tegen de door mannen opgelegde regels. Zelfs Donald Trump komt voorbij. Maar bovenal is dit gewoon een vette video die je wilt zien.

 

Zwijgen: Live Kill

Deze vlog uit Israël krijgt een wel heel onverwachte wending! Een mooi voorbeeld in de categorie ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’.

 

Inspiratie nodig? Schrijf je in voor de Koekepeer nieuwsbrief.

Ideaal voor een korte pauze, boordevol inspirerende artikelen en content. Geen spam, beloofd.