Select Page

Wat hebben films zoals Donnie Darko, Tremors en Mad Max gemeen?

Ze hebben allemaal – ondanks dat ze niet per se een mega succes waren – een grote actieve fanbase gecreëerd. En dat voor films van soms wel tientallen jaren oud. Dit worden ook wel cult films genoemd. Nu verschillen de meningen nog wel eens of sommige films als een cult film beschouwd kunnen worden of niet. Ze worden in ieder geval niet gezien als de grootste Hollywood kaskrakers aller tijden en ze kenmerken zich door de diehard fans. Daarom: de top 5 moderne cult classics van Raphaël

5. Cabin in the Woods (2012)
Het klassieke horrorverhaal van een aantal jongvolwassenen die een weekendje in een afgelegen hut spenderen. Natuurlijk gaat er al gauw van alles mis.

Waarom een moderne klassieker?
Een cheesy horror bomvol clichés. Maar op zo’n geniale manier uitgewerkt dat het de spot drijft met het gehele genre. De tweede laag in de film heeft een diepere betekenis die misschien niet iedereen direct begrijpt. Meer kan ik eigenlijk niet zeggen, want dan verklap ik al te veel.

4. It Follows (2014)
Een tiener krijgt door een onschuldige seksuele ervaring last van visoenen en nachtmerries. Ze heeft de hele tijd het gevoel dat iemand haar volgt. Of verbeeld ze zich dat alleen maar?

Waarom een moderne klassieker?
Een van de meest originele horrors die ik ooit heb gezien. Sterk uitgewerkt met veel sfeer. Dit is zeker geen standaard Hollywood productie: het is een low-budget indie film. Toch voelt het niet zo. Het verhaal is veel beter uitgewerkt dan veel films met budgetten van soms wel honderdmiljoenen. Normaal gesproken houd ik niet van films uit de indie hoek, maar voor deze film maak ik graag een uitzondering. Het is een echtte horror die spanning weet te creëren, iets wat zeldzaam is.

3. The Raid 2: Redemption (2015)
Een uit Indonesië afkomstige actiefilm die gaat over een infiltratiemissie in een criminele organisatie. Veel meer heb ik eerlijk gezegd niet van het verhaal begrepen, of verstaan. Iemand had de film mee toen ik op vakantie was met vrienden, nog nooit ben ik zo erg verrast met een film.

Waarom een moderne klassieker?
Nog nooit zijn vuistgevechten zo bijzonder goed en bloederig in beeld gebracht. De choreografie in combinatie met de cinematografie zorgen voor mooiste gevechten die ik ooit heb gezien. Ondanks dat het verhaal onduidelijk is blijf je maar kijken. Andere actiefilms kunnen nog veel leren van The Raid. De film kan het best wel met Indonesische stemmen bekeken worden. De versie met ingesproken Engelse stemmen verpest de sfeer van de film.

Oh ja, deel 1 is overigens ook een erg goede film. Aanrader!

2. Ex Machina (2015)
Een jonge programmeur werkzaam voor het grootste internetbedrijf ter wereld, wint een wedstrijd waardoor hij een unieke kans krijgt: hij mag deelnemen aan een fascinerend experiment. Hij komt oog in oog te staan met de eerste kunstmatige intelligentie met bewustzijn ooit.

Waarom een moderne klassieker?
Het is een verfrissende film in het Science-Fiction genre. Er zit weinig actie in, maar vooral veel dialoog. De film gaat op zoek naar ethische grenzen die interessante vraagstukken teweeg brengt. Het verhaal is vrij traag, iets waar ik normaal niet zo van houd. Maar dankzij het dialoog houdt Ex Machina je gespannen. Ook is de film visueel een pareltje.

5. Mad Max: Fury Road (2015)
Het vervolg op de klassiekers uit de jaren ’80. Een grimmige toekomst waarbij de Aarde een grote zandbak is geworden, vol met doorgedraaide mensen. Maar Max, een rebel die op de vlucht is kan daar misschien verandering in brengen. Ja ik geef toe, de film is misschien niet zo underground als The Raid, maar hij is bij lange na niet zo succesvol als films als Inception, The Avengers of Furious 7, ondanks dat de film een gigantische fanbase heeft.

What a lovely day…

Waarom een moderne klassieker?
Actie, actie, actie. Niks meer en niks minder. Maar het zit zo fantastisch goed in elkaar. Mad Max wordt niet voor niets (een van) de beste actie films aller tijden genoemd. Wat The Raid doet met vuistgevechten, doet Mad Max met alle andere vormen van actie. Het zet een nieuwe mijlpaal voor actiefilms. De film heeft eigenlijk amper verhaal en dialoog: de actie en de beelden vertellen het verhaal. De film is eigenlijk één grote actiescène. En dat is zo knap, aangezien de meeste films vrij waardeloos zijn qua actie. Snelle chaotisch beelden die niemand kan volgen.

De hele film is daarnaast ontzettend stilistisch neergezet. Een fantasiewereld die zwaar over-the-top is.  De setting alleen al maakt de film uniek. Mad Max is  een one-of-a-kind.

Inspiratie nodig? Schrijf je in voor de Koekepeer nieuwsbrief.
Ideaal voor een korte pauze, boordevol inspirerende artikelen en content. Geen spam, beloofd.