Select Page

Twee weken na de ophef hebben we het er niet meer over

Eén dag lang zijn de blauwe vinkjes in Whatsapp het gesprek van de dag. Trending topic op twitter, Bedrijven en organisaties die inhaken, en geïrriteerde collega’s die zweren over te stappen naar WhatsApp-concurrent Telegram. Zelfs het 8-uur journaal besteedt er aandacht aan.
Schermafbeelding 2014-11-24 om 11.48.57 1(2)

Elke dag verschijnen artikelen over het oprekken van privacy. Eens in de paar maanden laait de discussie flink op. Twee voorbeelden:

  • Whatsapp wordt overgenomen door Facebook, gebruikers maken zich zorgen
  • ING wil klantgegevens analyseren en deze data verkopen aan bedrijven

Bij datalekken of het oprekken van privacyregels is de verontwaardiging in eerste instantie groot. Twitter ontploft en kranten, tv en radio publiceren over de ophef. Het bedrijf in kwestie belooft daarna het probleem uit te zoeken of in het geval van ING de data niet te zullen verkopen. Enkele weken later als het stof is neergedaald blijkt dat de grenzen toch een stukje zijn opgerekt.

Grenzen bewaken

ING geeft aan data van klanten niet te verkopen maar wel diepgravender onderzoek te willen doen naar koopgedrag. Op Android zijn de blauwe WhatsApp vinkjes inmiddels uit te zetten. Op Iphones kan dat nog niet. Na de eerste irritatie maken ook wij weer gewoon gebruik van Whatsapp en zien we de blauwe vinkjes niet meer. Als de gebruikers alleen maar hard roepen en geen grenzen stellen is het logisch dat bedrijven op zoek gaan naar waar de grens ligt.

Als het stof is neergedaald blijken de grenzen opgerekt