Select Page

Leestijd 5 min.
Geschreven door Juliette Frederiks.

De romantiek van een rammelende bus, een Hongaarse fotograaf en wat moeten we met nog een livestream-app?
In deze nieuwe rubriek vertelt één Koekepeer wekelijks, iets opmerkelijks wat hij of zij heeft gehoord, gezien maar ook iets wat we misschien liever niet hadden gezien.

Horen: Ook livestreamen op Instagram?

De livestream drempel wordt steeds lager. Periscope en Facebook deden het al. Nu komt ook Instagram met een livestream functie.
Gebruikers kunnen één uur streamen. Anders dan bijvoorbeeld bij Facebook, verdwijnt je video zodra je offline gaat.
Heeft jouw organisatie al volgers op Instagram? Dan wordt het interessant! Je hoeft dan namelijk niet op zoek naar volgers op een ander platform.

insta-stock

Inhaalslag
Je kunt jouw livestream gebruiken voor bijvoorbeeld een rondleiding door je bedrijf, een interview, het delen van kennis. Dat zorgt dan weer voor meer interactie met je klanten. Als klanten met vragen zitten kun je die tijdens een livesessie meteen beantwoorden.
Instagram is sowieso bezig met een inhaalslag op concurrent Snapchat. En daardoor beginnen de twee diensten steeds meer op elkaar te lijken. Zo werd vorige week Instagramdirect gelanceerd. Een fotodienst waar de foto’s maar één keer geopend kunnen worden. Handig voor grappige, pikante en schuine grappen.

Trend
De nieuwe Instagram functies spelen in op de trend van het ‘vrijblijvend delen van informatie’ zonder dat deze info voor altijd ‘’opgeslagen’’ wordt.
Het is spannend om te kijken hoe deze strijd tussen Instagram en Snapchat af gaat lopen. Hebben ze beiden bestaansrecht of wordt één van de twee dominant?

Zien: I shall use my time

Het eerste radiocontact tussen Berlijn en New York was net gemaakt. Frans Ferdinand leefde, er was geen algemeen kiesrecht en er reden stroomtreinen. Dit is de tijd waarin de 103 jaar oude Hongaars/Nederlandse fotografe Ata Kando werd geboren. Haar foto’s die nu te zien zijn in Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam zijn alles behalve stoffig!
De foto’s tonen ook de vrouw achter de camera. Een sterke onafhankelijke vrouw.

Donkere kamer
Ondanks het tijdsbeeld weet ze gezin en werk te combineren. De in Boedapest geboren Ata krijgt tijdens de oorlog drie kinderen. Na de oorlog vertrekt ze samen met haar man en kinderen naar Parijs. Haar man keert in 1949 alleen terug naar Hongarije. Ata blijft werken in de donkere kamer van het dan net opgerichte fotoagentschap Magnum. Hier ontmoet ze de vele jaren jongere Ed van der Elsken met wie ze een kortstondig huwelijk begint. Door Ed komt ze uiteindelijk in Amsterdam terecht.

Verliefd
Op foto’s zie je Ata’s kinderen tijdens de reis door dromerige berglandschappen. Ze maakt knappe portretten van mensen op de vlucht. Vluchtelingen, mensen die door proberen te gaan met hun normale leven. De foto’s van Ata’s dochter met haar vriendje in Parijs zijn mijn favoriet; nostalgisch, verliefd en klassiek.
Soms dromerig, dan sterk en menselijk. Vooral inspirerend, lieve Ata, ik beloof het: I shall use my time.

atakando-1        atakando2

Zwijgen: Kwakkelend Volkswagen ontslaat en verleidt

Je moet het maar durven. Bekend maken dat er 30.000 mensen op straat worden gezet, en in dezelfde week een prachtige campagne over vriendschap lanceren. De ‘Memory Lane’ Volkswagen reclame is prachtig. In een ruim drie minuten durende YouTube pre-roll zien we twee vrienden die een oude VW T1 bus opknappen. Samen met die bus hebben ze gouden tijden beleefd. Mooie meisjes, kamperen en klussen. De vriendschap is de rode draad, de bus brengt de vrienden terug naar hun mooie herinneringen.

Dieselschandaal
Of de medewerkers van Volkswagen net zo’n warm gevoel bij deze vriendschap krijgen is de vraag. Het Duitse automerk heeft het sinds het dieselschandaal zwaar. Zelf heb ik aan de ene kant bewondering voor het merk. Zelfs in barre tijden durven ze het aan om een mooie en inspirerende reclame te maken. Aan de andere kant bekruipt mij het gevoel dat Volkswagen een groter probleem probeert te verdringen met mooie verhalen en plaatjes. Wat zou je zelf doen in zulke omstandigheden: spreken of zwijgen?