Select Page

Engeland
Ieder jaar kijken we natuurlijk uit naar de kerstcommercial van John Lewis. Dit Engels warenhuis schiet elk jaar raak en is op dit moment de standaard als het gaat om kerstcommercials. Dit jaar de bloed zweet en tranen van Elton John. Een prachtige commercial.

Het gaat niet om het cadeau, maar om wat het cadeau voor iemand kan betekenen.

Populair
John Lewis is tien jaar geleden begonnen om met kerstmis compleet uit te pakken met hun kerstcommercials die worden gemaakt door Adam & Eve DDB. In Engeland zijn de ‘Christmas Adverds’ vanaf 2009 een onderdeel van de populaire cultuur geworden. Ze horen net zo bij the holiday’s als Mistletoe and Christmas Pudding.

Tong plakt tegen je gehemelte
Cadbury is zo’n typish Brits chocolademerk. Chocoladerepen, snoepjes, toffees, zoete tong, kiezen die aan elkaar plakken. Zo’n doos onder de kerstboom die al dagen voor kerstmis leeg is genoept. Cadbury vraagt je in hun elegante commercial of je een geheimpje kan bewaren.

 

 

 

Duitsland
De Duitse supermarkt Edeka heeft de traditie om wat donkerdere en schurende campagne’s te maken. Zo vertelde Edeka vorig jaar een science fiction kerstverhaal over een eenzame robot die kerst wil vieren.

Je moet maar durven
Eerder maakten ze een campagne over eenzaamheid. Een moedig en pijnlijk verhaal dat niet helemaal smakelijk blijft.

 

Aan jou de keuze
Dit jaar pakt Edeka het iets minder donker aan. Hoeveel kerst wil je hebben?

Zijn Engelsen opgewekt en Duitsers niet?

Stelling
Het valt in ieder geval op dat supermarkten in Duitsland maatschappelijk stelling nemen. De commercials hebben een serieuze toon. Zo heeft Lidl dit jaar een campagne waarbij de grote mensen ruzie maken en de kinderen besluiten weg te lopen om zelf maar een feestje te bouwen.